Het woord eerlijk is de laatste jaren veel meer gaan betekenen dan ‘lieg niet, wees eerlijk en vertel de waarheid’. Of nou ja, eigenlijk betekent het nog steeds hetzelfde, maar de context waarbinnen het woord ‘eerlijk’ wordt gebruikt is zoveel ruimer geworden, zoveel mooier ook.

‘Eerlijk duurt het langst’ zeggen ze wel eens. ‘Eerlijk is eerlijk’, ‘eerlijk gezegd’ en ‘laten we eerlijk zijn’. Het zijn veelgehoorde termen die al decennia lang worden gebruikt.

Wat minder lang, maar niet minder vaak horen we een nieuw soort uitspraken als het om eerlijkheid gaat:
‘Puur en eerlijk’, ‘duurzaam en eerlijk’, ‘eerlijke kleding’, ‘eerlijke koffie’, ‘eerlijk bankieren’, ‘(h)eerlijk’, ‘Eerlijk is heerlijk’… Om er maar een paar te noemen.

Zijn we met zijn allen heel hard bezig met de verheerlijking van eerlijk, of is het eerlijk eerlijk?
Ik denk toch het laatste, ondanks dat het woord eerlijk me soms echt teveel om de oren vliegt. In zoveel marketing uitingen wordt er gestrooid met het woord eerlijk en helaas ook steeds vaker door grote bedrijven & winkelketens die ook hun graantje mee willen pikken van de goede intenties van de consument die oprecht eerlijke producten wil aanschaffen. Dit soort grote machtige bedrijven gebruiken het woord eerlijk maar al te graag bij hun producten , waarbij je eigenlijk wel weet dat er iets niet klopt. En dat het dus slechts een leeg marketingwoord is en er weinig écht eerlijk is aan het product wat er wordt aangeboden. Heel jammer, want daardoor dreigt het woord eerlijk voor consumenten een beetje betekenisloos te worden.

Hoe weet je nog waar je moet shoppen als je echt eerlijke, duurzame, groene en/of fairtrade producten wil kopen?
Ik kan hier maar één ding over zeggen: Shop zoveel mogelijk bij kleine ondernemers, daar is de kans op eerlijkheid toch echt het grootst. Misschien niet altijd makkelijk om dit soort bedrijfjes te vinden, maar wél echt de moeite waard. En gelukkig voor jou als consument die bewust wil consumeren: Er is een verzamelwebsite met webshops die allemaal iets verkopen vanuit een duurzame, eerlijke en maatschappelijk verantwoorde gedachte. Heel fijn!

Surf maar eens naar www.fairfrog.nl, want daar zul je ze vinden. Met hun mooiste en unieke spulletjes, allemaal bij elkaar op één website. Hoe handig is dat! Heel fijn dat Fairfrog bestaat.

En geluksvogel die ik ben, want Pippi-Lotta heeft er ook een plekje gekregen, dat moet ik er toch nog even eerlijk bij vermelden 😉